Régi rádiók

Mende E38N - 1930

Ez a legrégibb készülékem. Amikor készítették , a Földön 2 milliárd ember élt . Hitlert még csak 3 év múlva fogják kinevezni kancellárnak , így még álmában sem gondolja , hogy megalapítja a harmadik birodalmat. Ma már 7,2 milliárdan vagyunk és a a harmadik birodalom is a múlt. Most azért említettem meg Németországot , mert ezt a rádiót Drezdában gyártották . A kor stilusa szerint nincs beépített hangszórója , sőt még a kimenő trafót sem építették bele. Ezek a hangszórók , amely tartalmazta a transzformátort is , független szerkezetek voltak . Egyenes vevő , pozitiv visszacsatolással . Egy kapcsoló segítségével átfogja a közép és hosszú hullámot . Mivel szokatlan készülék , megemlítem a kezelőszerveket : a bal felőli gombbal a visszacsatolást lehet állítani , a középső gomb a hangolás , és a jobbszélen a hullámváltó kapcsolója látható .

A hangoló gomb feletti ablakban , a forgó skála nem frekvenciában van hitelesítve , hanem 0-180 közötti értéket írtak rá.

Tipus , szeriaszám :

Az alábbi két képen látható a banándugó , ami segítségével lehet választani , hogy mekkora a hálózati feszültség. A lehetőségek : 220 V ,125 V , 110 V .

Az oldalt lévő apadugasz a hálózati feszültséget viszi át a transzformátorhoz , ami egy kicsit nyakatekert megoldás, míg az elején levő hármas anyadugasz , a tekercskészlet , forgókondenzátor egységét kapcsolja az első elektroncsőhöz.