Régi rádiók

Юность КП-101 - 1978

Ez a készlet egy működő tranzisztoros rádióvevő összeszerelésére szolgál, amelyet a moszkvai hangszergyártó üzem gyártott 1978- ban. Egy viszonlag egyszerű 2-V-3 reflex ,pozitiv visszacsatolásos egyenes rádiókészülék, négy tranzisztorra komponálva . 2-V-3 azt jelenti , hogy két fokozatú rádiófrekvenciás erősítő , detektor és utána három fokozatú audiófrekvenciás erősítővel rendelkezik. Kicsit kucifántos az összeszerelése, a T1 rádiófrekvenciás transzformátor , valamint a ferritrúdon levő három tekercs elkészítése miatt. Kezdésből az L2 helyét zárjuk rövidre , hogy megakadályozzuk a gerjedést , és miután minden rendben van , csak akkor kössük be. Ugyanis ez a visszacsatoló tekercs. Meglepett az érzékenysége , jobb mint a ЗВЕЗДОЧКА , érzékenysége holott az hat tranzisztoros rádió. Sajnos a saját forgókondiával az egész középhullámot nem tudtam átfogni,de nagyobbat nem akartam tenni a korhűség miatt.

Innen indulunk :

Nagy csoda , hogy ilyen állapotban megkaptam a dobozát is. Igaz kissé hiányos az alkatrész készlet , de ez nem okoz gondot:

Itt már készen van :

Sokat csökkent a rádió érzékenységén az a tény , hogy összerakva nagyon közel kerül a ferritrúd a hangszóróhoz , valamint a díszrácshoz .

Ime a beültetési kép , amit lehet követni az összeszerelés alatt:

Itt van a kapcsolási rajz . Érdekes koncepció , maximálisan kihasználja a tranzisztorokat . Ennek most már nagy értelem nincs , mert olcsók a tranzisztorok , de az '50-es , '60-as években volt létjogosultsága . Az L2 visszacsatoló tekercs , megnöveli az amúgy gyenge érzékenységet és szelektivitást , viszont cserébe gerjedékeny lesz a készülék . Tehát mérlegelni kell a mértékét , amit egyébként állítani lehet az R1- el.