Régi rádiók

Kinai TRF vevő

Nagyon elcsodálkoztam amikor megláttam ezt a rádiót. Meg voltam győződve, hogy a korai '60 -as évek terméke . Kissé gyanús volt az URH sáv léte, de nem esett le a tantusz. Amikor szétszedtem , még jobban elcsodálkoztam . Nem szuperheterodin a lelkem , hanem egyenes vevő. A készülék szerény teljesítményre képes , de jobb mint amire számítottam. Helyi adók vételére tökéletesen alkalmas . Az érzékenységével sincs nagy baj, de a szelektivitás gyenge. De nincs is mit várjunk egy szem rezgőkörtől. Elfelejtettem mondani ,hogy középhullámon és FM (88-108 MHz)- en müködik.

Gyanus lehetett volna az is , hogy kinai. Akkoriban még nem özönlötték el a piacot.

Nagyon eltalálták a designt, nagyon '60- as évek feelingje van.

AZ alkatrész oldalon van a TA7642-es háromlábú ic és a TDA2522M hangvégfok.

A panel másik felén egyedül árválkodik a CD9088CB FM ic. Érdekes és mondhatni egyedi a skálamegoldás. Látható , hogy a forgókondi forgatógombja recés. Na ez, mint fogaskerék csatlakozik az előlapon levő fogaskerékhez, amin nagyon apró írással van feltüntetve az aktuális frekvencia . Az előtte levő nagyító teszi úgy -ahogy láthatóvá. Egyszerű és nagyszerű ötlet .

Még egy kedves részlet : - a rádió támasztólába tulajdonképpen FM alatt mint antenna müködik. Nagyon jó megoldásokat alkalmaztak ebben a banálisan egyszerű rádióban.

Mivel ne találtam semmit a neten erről a készülákről, a körülbelüli kapcsolási rajz alább látható :