Régi rádiók

Orionton - 1961

Gyártója, a budapesti Terta . Hosszú, közép és rövidhullámra gyártott , a maga korában és kategoriájában , egy jó minőségü rádiókészülék. Köszönhetően a fémváznak és a nagy méretű hangszórónak, méretéhez képest meglepően nagy a súlya . Érzékenysége meglepően jó, szelektivitása átlagos , hangszíne nagyon jónak mondható. Hangszínszabályzója nincs , csak magasvágás egy 100nF os kondenzátorral , Zene és Beszéd jelöléssel. Ezt a hangerő melletti kallantyú segítségével lehet bekapcsolni . A kivitele szolid , szinte puritánnak mondható.

A hátlapját felfogató csavarok egyben banándugót is tudnak fogadni , így lehet antennát és földelést is csatlakoztatni hozzá.

Annak ellenére ,hogy több van benne, mint amennyit sejtet a külcsin ,tulajdonképpen egy szép rádió . Ez nők esetében csak legritkábban igaz . De aki szerencsés , az ismer ilyen lényt is .

Az audió rész külön panelen kapott helyet , és kimenő transzformátort nem használt a tervező .

Látható a nagy forgókondi , de a többi alkatrészek is normál méretüek , nem miniatürök .

Skálahúrozás árkon - bokron keresztül :-)

És ime a lényeg . Klasszikus kapcsolás , fázisfordító trafó van , kimenő trafó nincs . Két lapos elemmel müködik , tehát 9V , de középcsapoláshoz kapcsolódik a hangszóró , így kimenő kondenzátor sincs: