Régi rádiók

Sokol 403 - 1972

Iszonyú sok példányban gyárthatták. Romániában hivatalosan nem forgalmazták,nagyjából Magyarországról szereztük be. Hét tranzisztoros,hosszú és közép hullám vételére alkalmas táska/zseb rádió. A maga kategoriájában kitünő készülék. Van néhány érdekesség a kapcsolási rajzban. Kezdjük a helyi oszcilátorral. Az ekkortájt elterjedt emiter-kollektor visszacsatolás helyett, az emiter-bázis visszacsatolást alkalmazták. A sok duma helyett ime az átláthatóbb rajza (kivettem a hullámváltót) :


Látható, hogy C6, 33nF - os kondenzátorhoz kapcsolt ferritrúdon levő csatoló tekercsen keresztül jut a keverő tranzisztor bázisára úgy a helyi oszcilátor jele, mint a fogni kívánt rádióadó jele. A lényeg az, hogy a ferritrúdon levő csatoló tekercsen megjelenik a helyi oszcilátor jele,és a Sokol mint kis modulálatlan rádióadó fog müködni.Ezért van az ,hogy ha két Sokolt ugyanarra az adóra hangolok, és egymás mellé teszem,mindkettő elhallgat. A Sokol másik érdekessége, a hosszúhullámu modulátor tekercs hiánya a ferrirúdon. Ezt ugyanis úgy oldották meg,hogy a középhullámu tekercset használják hosszúhullámra is, de még sorba kötnek vele egy alaplapon levő hangolható tekercset is. Van még egy huncutság. Az utolsó kf tranzisztor bázisára kapcsolt 12pF-os kondenzátor nem neutrodinaló kondi, hanem pozitiv visszacsatolás. Kissé megdobja az érzékenységet. Ha nagy a tranzisztor bettája,akkor csökkenteni kell az értékét, hanem begerjed a kf fokozat. Mindent összevetve, nekem nagyon tetszik ez a rádió. Méretéhez képest, kitűnő érzékenységű és jó hangú készülék.
Elfelejtettem mondani, hogy a rádiót akkumulátorral árusították, aminek a következő képen látható a töltője . Gondoltad , hogy csak egy van ?

Ennyi töltőhöz rádió is kell . Ime :

Ugye , hogy nem ütnek le az utcasarkon az eszemért . A következő képen a rádióval forgalmazott fülhallgató látható :

És a kapcsolási rajz :

A beültetési oldal :