Régi rádiók

Turist 215 - 1989

A még létező Szovjetunióban , Csecsenföldön ,Groznijban gyártották. Ma talán Grúzia , de ebbe nem akarok belebonyolodni. A tény az , hogy 1959 óta gyártanak ott rádiókat ... is. Visszatérve a rádióra , talán egy kicsit bumfurdi , a viszonylag nagy méreteivel , figyelembe véve , hogy ez csak egy közép/hosszuhullám vételére alkalmas készülék . Viszont ergonomikus . Kézre áll úgy a hangerő, mint az állomáskereső forgatógombja . Nagy hangszórója miatt jó a hangszine, egészében véve egy kellemes , jól használható rádió.

Müködik úgy elemről ,mint 220 V -ról . És ime az érdekessége : az elemek helyére kell bekattintani a tápegységet . Tehát vagy elemről müködik vagy konnektorból. Nem cipelem fölöslegesen a tápegységet .

A rádió kifogástalanul müködik , dehát 13 szilicium tranzisztort belepakolni....Nem spóroltak az elvtársak .

Nekem tetszik ,hogy az előlapi kezelőszervek , mehanikailag függetlenek az alaplemeztől . A fekete müanyag lemezbe a skálakerék pöcke akad bele , míg a szürkébe a hullámváltóé.

Ime az említett mehanika :

Ime a tápegység :

Láthatjuk , hogy becsületesen meg van csinálva :

A második kf tranzisztor emiterében lévő VT7- es funkcióját nem értem . Egyébként additiv keverést alkalmaztak , és csak a hangrész 8 tranzisztort tartalmaz .Ki van ez dolgozva becsületesen . Ennyi alkatrészből a kinaiak három rádiónak csúfolt sípládád készítettek volna .