Régi rádiók

Saját készítésű szuperheterodin - 2019

Ez a rádió tulajdonképpen az előbbinek a javított változata.Többször említettem , hogy középhullámon elég az önrezgő fokozat, nincs szükség additiv keverésre , de most mégis elkövettem . Miért ? Mert másként nem tudtam szabadulni az interferencia füttyöktől. Így hát az additiv keverést alkalmaztam. Mivel külön van az oszcilátor és külön a keverő , könnyeben kézben tarthatóak a dolgok. Persze egy profinak nincs erre szüksége , de nekem így könnyebb volt. Na, de mi is az interferencia fütty ? Feltételezzük, hogy a kívánt adó frekvenciája = 540 KHz. Ez esetben a helyi oszcilátor frekvenciája = 1005 KHz . Ha a KF értéke 465 KHz , akkor 1005-465=540 , tehát a kívánt adót hallgatom. Igen ám , de az 1005+465=1470 KHz - en levő adó is be akar jönni , mivel 1470-1005=465 , ami pont a KF értéke. A ferritrúdon levő modulátortekercs csökkenti buzgóságát , ezt hívják tükörfrekvencia elnyomásnak , de nem tudja elnyomni egészen. Így hangoláskor a kívánt és a nem kívánt adó is szól , persze a nem kívánt adó sokkal gyengébben . Viszont a nem kívánt adó melletti adók néhány KHz különbségét, zavaró füttyként érzékeljük. Na, szusszanjunk meg :-) . Lent látható az a kapcsolás ,ami minden szempontból bevált :

És így néz ki megépítve :Látható , hogy egy panelre tettem minden fokozatot :Mindent összevetve , ez egy nagyon jó minőségű rádió . Ime madártávlatból a végeredmény :


Közben eltelt majdnem egy év , és a rádió használata közben azon rágódtam , hogy mit lehetne még javítani rajta . És megszületett az ötlet : egy FET - es rádiófrekvenciás előerősítő . Közben persze több mindent kipróbáltam , például a FET - es keverést , de nagyott csökkent az érzékenység ,így elvetettem az ötletet. Az előerősítő , nem is annyira előerősítő , mint inkább impedanciaillesztő. A ferriten a szekunder tekercs kb. 10:1 - hez aránylik ,így a feszültség is amit kap a keverőtranzisztor 10 - szer kisebb mint a primer tekercsen. A FET nagy bemeneti impedanciája megengedi , hogy elhagyjam a ferriten a szekunder tekercset, így a teljes feszültséget rávihetem a keverő tranzisztorra. Hát kérem, az eredmény minden várakozásomat felülmúlta . Ritka jó minőségü rádió lett belőle. Most úgy gondolom , hogy ez a végeredmény :-) :