Régi rádiók

Saját készítésű oszciloszkóp - 1987

Úgy volt, hogy a Ceaușescu korszakban nem lehetett oszciloszkópot ...sem...kapni. Szerencsés esetben a kétévenkénti turistaút alkalmával a Szovjetunioból lehetett volna vásárolni egy belépő szintű műszert , kb. 200 rubelért. Én a másik lehetőséget választottam , építettem magamnak . Sok töprengés előzte meg a konstrukciót , sok lehetőséget átgondoltam , végül is egy elektroncsöves változat mellett döntöttem . A kapcsolás alapszintű szolgáltatást nyújtott , de én azzal is nagyon megvoltam elégedve . Az alig néhány mV-os érzékenységével 500 KHz-ig jól tudja mutatni a jeleket . A hitelessége csak nagyságrendileg pontos . Az esetek többségében a televíziók sorfrekvenciáját kutattam , ami 15625 Hz , így erre tökéletesen használható volt....illetve most is használható lenne, mert ennyi idő után is tökéletesen müködik. Csak most már nagy úr lettem , egy digitális Fluke- val dolgozom, ami sokkal jobb műszer , de az érzelmi értéke csak a töredéke a bemutatott készüléknek.

Ime 3D-ben :

Az egyik oldala:

Így néz ki alulról . Látszik ,hogy a szedett-vedett alkatrészekből építkeztem , de annak idején nem nagyon volt más választás .

A másik oldala:

Felülről. Ez annyira saját gyártmány , hogy még a készülék keretét is én öntöttem homokformába aluminiumból .Látszik is a durva felület.

Így néz ki az 1000Hz - es négyszögjel . A Fluken szebb , de ez az enyém :-)

A kapcsolási rajz , ahogy annak idején sok töprengés után lerajzoltam a végső változatot . Három darab ECC85 -ös , egy PCC188- as , és egy EF184- es csőre van komponálva ez az oszciloszkóp . Az alaplemezen van még egy csőfoglalat, az egy előerősítő lett volna , még egy EF184- el , de a gyakorlat azt biznyította , hogy nincs rá szükség , így nem került beépítésre.