Régi rádiók

Saját készítésű varázsszem - 2019

Onnan indult az egész , hogy a Wega 759W rádióban nagyon gyenge volt az EM11- es varázsszem fénye. Talán mondanom sem kell , hogy nem lehet kapni , de ha véletlenül igen , akkor is bizonytalan minőségű és nagyon drága. Arra gondoltam megépítem diszkrét alkatrészekből . Igen ám , de ezt a kör formát , sehogy sem tudtam ledekből kihozni, mivel igen nagyok a méreteik , és gyenge lenne a felbontás. De ha már befészkeltem az agyamba az építés gondolatát, akkor megépítem az EM84 es klónt , az ugyanis lineáris kijelzésű. A müködés lényege az lesz , hogy két szembefordított VU meterrel imitálom az EM84- es müködését. Több kapcsolást kipróbáltam , de végül az LM3914 - es ic mellett döntöttem. Ilyent szerettem volna imitálni :

De ilyenforma lesz :

Ez lesz a kapcsolási rajz :

Ime a nyák :

A lényeg az lenne , hogy az EM84 es helyébe egy az egybe betehető valamit alkossak . Nos , ez csak félig meddig sikerült . Két nyákból építettem meg , a ledes rész megy az EM84- es helyére , az elektronika pedig a csőfoglalatba . Onnan veszi a 6,3 V- os fűtőfeszültséből a tápot . Ime:

A ledsor ami éppen olyan hosszú mint az EM84 -es.

A ledsor elejére egy homályos plexi lapot tettem, hogy kissé difuz fényt kapjak , és az egészet kábelcsatornába helyeztem .

Így müködik :