Régi rádiók

Saját készítésű egyenes rendszerű rádió - 2021

A néhány szuperheterodyn után kezembe került a Junost202 rajza , és azt írták róla , hogy nagyon érzékeny készülék . Mivel ilyenem nincs úgy gondoltam , hogy megépítem.

Itt van az eredeti rajz :

Az audió részt egyszerűsítettem , a rádiófrekvenciás részt megtoldtam egy FET bemenettel , hogy még jobb legyen az érzékenysége :

Mivel sejtettem ,hogy gerjedékeny lesz , eleve kétoldalas nyákra készítettem , ahol az egyik oldal csak a test volt , hogy jó legyen az árnyékolás . Hiába az elővigyázatosság , mert így is nagyon gerjedt . Tulajdonképpen használhatatlan volt a készülék . Muszáj volt kivegyem a FET- et,és a módosítások után ez lett a végleges kapcsolás :

Na , így már jó használható lett , de az érzékenysége nem érte el , illetve alulról súrolta az első TRF készülék érzékenységét. Arra a következtetésre jutottam , hogy a TRF tehnikával sokkal jobb minőséget nem lehet elérni . Illetve ez sem igaz , mert lehet cifrázni a kapcsolásokat , és jobbat is ki lehet hozni mint a jelenlevő rádiók , de az már sokkal bonyolultabb lenne mint egy szuperheterodin , de a bonyolultsága ellenére sem érné el annak minőségét. Mivel eleve kísérletnek és nem végelegesnek készítettem , egy kartondobozba szereltem bele :


Ez már a jól müködő , egyszerűsített verzió :


Ime a nyák , amelyről már hiányzik a FET - es előerősítő :