Régi rádiók

Hangolt rádiófrekvenciás erősítővel épített rádió - 2022

Azon rágódtam , hogyan lehetne a TRF rádió szelektivitását növelni . Arra jutottam , mint az 1920 években sokan , hogy hangolt rádiófrekvenciás erősítővel kell megépíteni. Tehát nem csak a bemeneten van hangolókör hanem a kimeneten is . Amilyen egyszerű az elméletben, annyira nehéz a gerjedés miatt a gyakorlati megvalósítás.

Itt van a rajz , amit megépítek . Külön forgókondit használok az erősítő bemenetén , és külön a kimenetén . Próbáltam egy dupla forgókondit ,hiszen közös tengelyen vannak , azt hittem az eggyütfutással lesz baj, de a gerjedés volt a nagy gond . Hiába árnyékoltam, nem tudtam szabadulni a gerjedéstől. De ezt a módit használták a 20 as években is. Minden fokozatot külön hangoltak. Igaz három fokozatnál többet így sem lehetett gerjedés nélkül megoldani . Ha valaki meg szeretné építeni , a középhullámra a tranzisztorok BC109-esek , a hangolt trafó Sokol 403 - as rádióból az utolsó KF trafó. Hiszen a 465KHz-es KF frekvencia nem esik messze a középhullám 531 KHz-es alsó frekvenciájánál .

Egy kartondobozba szereltem bele. Jól látszik a két forgókondi forgatógombja :

Itt van a nyákterv. Lehetett volna okosabban , jobb árnyékolással, de egyelőre ez van :

Így néz ki megépítve . Itt még nem látszik , de utólag nyákra forrasztott lemezzel árnyékoltam. Ebben az állapotba nagyon gerjedt:

Kezd összeállni :

Beszerelve a helyére . Itt már sejthető , az árnyékolás mértéke . Főleg a második tranzisztort, a második forgókondit és a környékét kell kötelezően árnyékolni . Azért itt , mert a itt legnagyobb a jelszint , és itt kell megakadályozni , hogy a jel visszajusson a bemenetre, ezáltal gerjedést okozva .

Összegezve ,egy jó készülék sikeredett. Az érzékenysége vetekedik a gyári szuperheterodinokkal . Habár a szelektivitás ezzel a tehnikával sokat javult , még mindig nem éri el a szuperheterodinok szintjét.

Eltelt két hónap, és nem voltam megelégedve , a szelektivitással. Két helyen javítottam a helyzeten. A bemenőkör szekunder tekercsét elhagytam , és egy FET - es bemenettel indítottam. A másik,gyenge pont a nagyfrekvenciás transzformátor. A szekunderben levő 120 menet igen sok , mert leterheli a primert, csökkentve jósági tényezöjét, így a szelektivitását is. Szétszedtem a transzformátort, és a szekunder menetszámot 6- ra csökkentettem. Így szelektívebb lett a készülék, de csökkent az érzékenysége. Ezt egy aperiodikus erősítővel javítottam ki. A folytótekercs értéke 1mH. És ime a végleges rajz :

Ime a nyákterv :

És így néz ki megvalósítva :

Most már minőségben kezdi megközelíteni az egyszerű szuperheterodin szelektivitását , viszont a két forgókondenzátor használata megnehezíti a hangolást. Dehát valamit valamiért.

Közben eltelt néhány hónap , és dobozba tettem a radiót:

Még skálát akarok rajzolni neki és szépíteni rajta . Majd ha meglesz újra teszek fel képeket róla .

Közben megint eltelt néhény hónap , és skálát is rajzoltam neki ,meg a dobozt is lefestettem. Ime az eredmény:

3D nézet :-) :

Most már befejezettnek tekintem e projektet .