Régi rádiók

Saját készítésű szuperheterodin - 2018

A most bemutatott készülékben a Sokol 403 - as tekercskészletét használtam fel. Pontosabban a KF tekercseket. Az oszcilátor tekercset nem, mert egy kicsit fura a Sokol helyi oszcilátora. A visszacsatolást úgy oldották meg, hogy az első tranzisztor bázisára , a modulátor tekercsen keresztül kapcsolták az emiterben levő oszcilátor tekercset. Na, ez a mondat nem sikerült valami jól. Nos, ennek a módszernek az a hátránya, hogy a modulátor tekercs hangolásával befolyásolom a helyi oszcilátor visszacsatolását is. Ezt a dilemát a Sokolnál úgy oldották fel , hogy a modulátor tekercset két sorbakapcsolt tekercsből oldották meg, és csak azt részt hangolták,csúsztatták a ferritrúdon amelyik nem vett részt a visszacsatolásban. Annak ellenére, hogy a Sokolnál ez remekül bevált,nekem ez a megoldás nem tetszett, és a klasszikus emiter-kollektor visszacsatolást választottam . Terveimhez a Pescarus oszcilátor tekercsét kölcsönöztem. A nagyobb érzékenység érdekében , a keverő előtt még egy aperiodikus rádiófrekvenciás erősítőt is beleépítettem. És ime a kapcsolási rajz :

Nem találtam fel a melegvizet, hiszen rengeteg készüléknek hasonló a kapcsolási rajza. Hogy kezdődött a tánc ? Ime a szűz nyák :Ahogy látjátok az alábbi fényképen, az élesztés idejére még nem építettem bele a rádiófrekvenciás erősítőt :


Miután minden rendben müködött, beleépítettem a rádiófrekvenciás erősítőt is :


Nagyon meg vagyok elégedve a müködésével. Egy érzékeny és szelektív készüléket sikerült alkotni. Amint látjátok, az egész hóbelevanciát egy Cosmos rádió dobozába szereltem bele. És így néz ki a nyákterv . Semmi flanc, szinte le lehet olvasni róla a kapcsolási rajzot :